۲۸ فروردین ۱۴۰۴ :: ۱۷ آوریل ۲۰۲۵ :: ۱۹ شوال ۱۴۴۶
گوی خبر- پلمب مهر و ماه به دلیل بدحجابی مشتریان، حضور جمعی از آمران به معروف و درگیری با کسبه مجتمع، دیروز رسانهای شد. ولی بار اول نیست که این مجتمع به دلیل ارائه خدمات به آنچه «افراد بدحجاب یا بیحجاب» نامیده شدهاند پلمب و تعطیل میشود.
۳۰ نفر به عنوان امر معروف در مجتمع مهر و ماه حمله با کسبهی این مکان درگیر شدند. این عده شبهای قبل هم برای مردم مزاحمتهایی ایجاد کرده بودند.
مردم خسته از سفر، برای یک دستشویی رفتن هم باید کتک بخورند.
این محتوا و مطالب مشابه، متنهایی بود که روز ۱۵ فروردین در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد. به فاصلهی کوتاهی دو ویدئو از درگیری و کتککاری در محوطهی پارکینگ و ظاهرا بخش اداری این مجتمع نیز منتشر شد. در توضیح این ویدئوها آمده بود که مردم (یا کسبه) در قم با تذکردهندگان حجاب درگیر شدند. توضیح سایتها و حسابهای کاربری ارزشی و اصولگرا به شکل دیگری بود: حمله کسبه و کارمندان مهر و ماه به آمران به معروف و نهی از منکر
آخرین خبر رسمی را خبرگزاری فارس با این مضمون منتشر کرد:
رعایتنکردن حجاب از سوی برخی افراد در مجتمع بین راهی مهر و ماه در نزدیکی قم، باعث اعتراضات مردمی شد و درنهایت بین عوامل نگهبانی مجتمع با افراد تذکردهنده درگیری صورت گرفت.
در پی این اتفاق، مجتمع مهر و ماه با تصمیم مدیرانش موقتا تعطیل شد
این خبر با واکنش منفی کاربران روبهرو شد که تعطیلی خودخواستهی یک واحد صنفی را در شرایط اقتصادی فعلی غیرمنطقی عنوان کردند. با توجه به سابقهی تذکر به این محموعه و سایر اماکن و مراکز خدماتی و گردشگری، بعید به نظر میرسد تعطیلی مهر و ماه خودخواسته بوده باشد.
مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور را ۳۷.۱ درصد اعلام کرد و این عدد به طور میانگین، ۳۷.۱ درصد بیشتر از اسفند ماه ۱۴۰۲ و میزان بیکاری جمعیت فعال کشور به ۴۵ درصد میرسد. تداوم تحریمهای ظالمانه، رسیدن قیمت دلار به ۱۰۵ هزار تومان و اضافه شدن سایهی جنگ به مشکلات قبلی باعث شده است بسیاری از افراد ترجیح بدهند دارایی خود را به طلا و دلار تبدیل کنند و آنرا در بخش تولید یا خدمات سرمایهگذاری نکنند. در همین وضعیت چنین برخوردهایی با کسبوکارهای خصوصی، ادامه دارد.
ماه و مهر بهعنوان یک مجتمع خدماتی موفق با خدمات استاندارد شناخته میشود و کافه و رستوران تمامی بخشهای آن نیستند. کسبهی این مجموعه، کارمند مهر و ماه نیستند و مستاجرانی هستند که باید به طور ماهانه اجارهی غرفه یا فروشگاه را بپردازند. این درگیریها و معترض شدن به مسافران و خریداران مستقیما روی زندگی و کسبوکار آنها اثر منفی دارد. تعطیلی چند روزه مجتمع به معنای قطع درآمد صاحب مجموعه و کسبه و همچنین توقف خدمترسانی به تعداد زیادی از مسافران و مردمی است که بدون اطلاع از پلمب یا تعطیلی اجباری، راهی این مکان میشوند. در حالیکه فارس، رسانهها و کاربران موافق درگیری نگهبان یا کارمندان مهر و ماه با آمران معروف را دلیل این اتفاق ذکر کردهاند، باید به این نکته اشاره کرد که
این وقایع در شرایطی رخ میدهد که رهبر انقلاب عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» را برای سال ۱۴۰۳ انتخاب کرد و در بخشی از سخنان نوروزی خود گفت: «تولید آن وقتی جهش پیدا میکند که سرمایهگذاری انجام بگیرد. البته سرمایهگذاری عمدتاً از سوی مردم باید انجام بگیرد و دولت شیوههای مختلفش را برنامهریزی کند.... بایستی حتماً هم دولت و هم مردم با عزم و انگیزهی فراوان، سرمایهگذاری برای تولید را جدّی بگیرند و دنبال کنند. کار دولت، فراهم کردن زمینهها است، برداشتن موانع تولید است. کار مردم هم این است که سرمایههای خُرد و سرمایههای بزرگ خود را بتوانند در راه تولید به کار ببرند.
از تحصن غیرقانونی در مقابل مجلس تا ایجاد درگیری در ماه و مهر
تجمع و تحصن گروهی از افراد -که خود را زنان و مردان انقلابی معرفی میکردند- در مقابل مجلس شورای اسلامی و در اعتراض به ابلاغ نشدن قانون حجاب و عفاف از اسفندماه ۱۴۰۳ تا فروردین ۱۴۰۴ ادامه پیدا کرد و در نهایت، نیروی انتظامی و حراست مجلس این تجمع غیرقانونی را پایان داد.
خبرگزاری مهر در این مورد نوشت: «در پی مصوبه شورای امنیت کشور (شاک) پلیسِ پایتخت ملزم به پایان دادن به تحصن غیرقانونی تعدادی از شهروندان جلوی مجلس شورای اسلامی شد. در این راستا ضمن مذاکرههای متعدد با مسئولان مربوط و تجمعکنندگان، از آنان درخواست شد به تجمع پایان بدهند و از ایجاد مزاحمت، سد معبر و ترافیک برای شهروندان جلوگیری شود.
تعداد قابل توجهی از تجمع کنندگان به دستور پلیس تمکین و محل را ترک کردند ولی متاسفانه تعداد کمی (حدود ۳۰ نفر) در مقابل دستور پلیس مقاومت کردند و گاهی با فحاشی و پرخاشگری و هتک حرمت، به تحصن خود ادامه دادند.»
بر اساس گزارشهای منتشر شده گروهی که وارد مجتمع ماه و مهر شده و در این مکان تنش و درگیری ایجاد کردهاند، ۳۰ نفر بودهاند. اطلاعی از مشخصات و هویت این افراد نداریم و نمیتوان آنها را با کسانی که جلوی مجلس به پلیس حمله کردند، یکی دانست ولی شباهت زیادی به رفتار هر دو گروه دیده میشود.
گروه اول به شرایط خاص کشور توجه ندارند و در حالیکه شورای امنیت ملی، مجلس و دولت ابلاغ قانون عفاف و حجاب را به صلاح نمیدانند؛ معترض میشوند و به حقوق سایر شهروندان و حتی پلیس، تعرض میکنند. گروه دوم نیز به شرایط حساس کشور و سایهی جنگ بیتوجه هستند، با اینکه قانون عفاف و حجاب ابلاغ نشده است، برای اجرای آن اقدام و به صورت خودسر عمل میکنند.
محسن برهانی: پلمب مهر و ماه غیرقانونی است
محسن برهانی -حقوقدان- بارها تاکید کرده است که پلمب مراکز تجاری به دلیل بیحجابی مشتریان آنها، با قانون تعارض دارد. او در حساب کاربری خود نوشته است:
پلمب مراکز تفریحی و تجاری به علت اینکه برخی از بانوان #حجاب_شرعی را رعایت نکردهاند، هیچ مجوز قانونی و شرعی ندارد. نه این اماکن مصداق مرکز فساد و فحشا موضوع ماده ۶۳۹ قما هستند و نه ماده ۱۱۴ قآدک محقق شده است.
در اکثر قریب به اتفاق موارد، بسیاری از پلمبهای مرتبط با بیحجابی بدون دستور قضایی است. نیروی انتظامی با تمسک غلط به بند دو ماده ۲۸ قانون نظام صنفی اقدام مینماید. اینگونه پلمب، غیرقانونی است و پلمبکننده و دستوردهنده به استناد ماده ۵۷۰ مجرمند.
او همچنین تاکید دارد:
از آنجا که قانون حجاب و عفاف اجرایی نشده است، نمیتوان به آن استناد و با مراکز تجاری و کسبوکارها برخورد کرد.
هماکنون قانونی به عنوان حجاب و عفاف در کشور نداریم.
دیماه ۱۴۰۱ نیز مجتمع مهر و ماه به دلیل ارائه خدمات و حضور مشتریان بیحجاب و بدحجاب پلمب و چند روز بعد و با برگزاری جلسات توجیهی برای کارکنان، مهر و ماه دوباره اجازه فعالیت پیدا کرد.
یکی از خبرنگاران استان قم دلیل پلمب مهر و ماه را اینطور نوشته بود:
با تلاش ستاد امر به معروف قم و حمایت چند گروه امر به معروف، مجموعه مهر و ماه واقع در اتوبان قم پلمپ شد. خواسته این گروهها این بود که
مسوولان مجتمع جلوی ورود مشتریان بی حجاب و بدحجاب را بگیرند، اما مسئولان مجتمع چنین کاری را انجام ندادند.
این مجتمع ۷۰۰ نفر پرسنل دارد.
محسن برهانی این شیوه و الزام کارکنان مجتمع به شرکت در جلسات توجیهی را هم غیرقانونی دانست و نوشت:
بستن یک مکان و برگزاری کلاسهای آموزشی و الزام مالک و کارمندان به نهی از منکر و جلوگیری از ورود افراد بدحجاب، هیچ مستند قانونی و
شرعی ندارد و عینِ منکر است.
به اسم نهی از منکر، مرتکب منکر میشوند.
قبل از اقدام، احکام و قوانین را بخوانید تا خودتان موضوع نهی از منکر نشوید.