۲ اسفند ۱۴۰۳ :: ۲۰ فوریهٔ ۲۰۲۵ :: ۲۲ شعبان ۱۴۴۶
گوی خبر- رانش زمین در محدوده روستای سماکوش بندپی شرقی بابل موجب قطع راه ارتباطی روستاهای بالادست شد و باتوجه به بروز این مشکل دستگاههای مرتبط اقدامات لازم برای بهسازی و ایمنسازی جاده را در دستور کار قرار دادند اما نکته نگرانکننده اینکه باوجود انجام عملیات مصالحریزی کل جاده زیرو رو شد.
حسینعلی محمدی در این ارتباط روز یکشنبه در حاشیه نشست مدیریت بحران استانداری مازندران در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به بازدید از محدوده رانشی گلوگاه به شیخ موسی در سماکوش بندپی شرقی بابل، اظهار کرد: حجم رانش در این محور بسیار بالا بوده است.
وی با بیان اینکه باید بحث هدایت آب سطحی در این محور اتفاق بیفتد، افزود: عوامل مختلفی در رانش نقش داشتند و شدت بارشهای اخیر نیز بر این رانش نقش داشته است.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران بیان کرد: باوجود اینکه این محدوده مشکل رانش در این جاده ارتباطی با مصالحریزی برطرف شد، کل جاده زیر و رو شد.
محمدی تصریح کرد: طی بررسی انجام شده و بازدیدی که از این مسیر داشتیم مقرر شد حل مشکل به قید فوریت در دستور کار دستگاههای متولی قرار گیرد.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران با اعلام اینکه مشکل رانش به طول ۷۵ متر در این مسیر ارتباطی اتفاق افتاد، تصریح کرد: درست است این منطقه استعداد لغزش را داشته اما رهاسازی آب و شدت بارش تاثیر مستقیم داشته است.
محمدی خاطرنشان کرد: بهواسطه رانش، راه ارتباطی ۷۵ روستای بالادست قطع شده که حل این مشکل به قید فوریت در دستور کار است.
رانشهای چند باره زمین در جوار جادههای جنوبی بابل در منطقه شیخ موسی در بخش بندپی شرقی این شهرستان به یک چالش فراگیر برای همه فصلها تبدیل شده که ضمن قطع راه ارتباطی روستاها هزینههای سنگینی را برای مرمت و بازسازی برجا میگذارد.
بارشهای سنگین برف و باران در هفته جاری زمینهای برای رانش جاده فیروزجاه به شیخ موسی بابل شد که این رانش راه ارتباطی چند روستا را قطع کرد.
این رانشها فقط مختص جاده فیروزجاه نبوده و در دیگر مناطق بخش بندپی شرقی بابل همانند سماکوش محله شاهد رانش زمین و جاده در هفته جاری بودیم که این مصیبت چند باره چالشهای زیادی را برای مردم فراهم کرده است.
رانش زمین در جادههای روستایی بابل پای ثابت هر بارش و سیلاب سنگین برف و باران است که بخش بندپی شرقی بابل که با ۷۰ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری جنوب بابل واقع شد از جمله بخشهای پیش رو در مازندران است که ساکنان روستاهای این بخش با این مصیبت دست به گریبان هستند.
ساکنان روستای ۴۰ خانواری «جلیرود» بخش بندپی شرقی یکی از روستاهای این بخش بودندکه بیش از یک سال رانش راه دسترسی آنها را قطع کرده و در برف و باران هفته جاری هم چندین روستای دیگر شاهد این چالش طبیعی فراگیر بودند.
رانش زمین (Landslide) یا زمین لغزش به حرکت لایههای رسوبی غیر متراکم و متراکمی بر روی سطح شیبدار که ناپایدار شدند گفته میشود و علتهای متفاوتی چون زمین لرزه یا راهسازی سبب پیدایش این رخداد میشود.
به اعتقاد کارشناسان، عامل حرکت توده رسوبی، تغییرات آبهای زیرزمینی، به هم خوردن یا تغییرات شیب زمین، نیروی جاذبه، زلزله، جاده سازی، باران یا فشار منفذی سیالات، سبکسازی پایین دست توده و سایر موارد سبب رانش یا لغزش زمین میشود و حرکت نزولی در رانش زمین امکان دارد بسیار کند رخ دهد تنها در چند میلی متری در سال یا با سرعت رخ دهد و متاسفانه براثر این پدیده آثار مصیب باری برجای میگذارد.
براساس گزارشهای مستند، رانش یا لغزش زمین در بسیاری از مناطق غربی مازندران هم به وقوع پیوسته و این بلای طبیعی افزون بر آسیبرسانی به زیرساختها از جمله راههای ارتباطی و دردسرهای فراوان در حوزه تردد وسائط نقلیه و همچنین ارایه خدمات زیرساختی به مردم در نقاط روستایی و شهری هم دچار چالش کرده است.