جنجال بر سر استیضاح وزیر اقتصاد و تعویق انتخابات شورا‌ها

کد خبر: 
۱۰۷۸۵

جنجال بر سر استیضاح وزیر اقتصاد و تعویق انتخابات شورا‌ها

دوشنبه ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ ۱۰:۱۲

گوی خبرروز گذشته مجلس متاثر از تشییع سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفی‌الدین شروع شد. به دلیل سفر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به بیروت، حمیدرضا حاجی بابایی، نایب رئیس مجلس ریاست مجلس را در اختیار داشت و نطق پیش از دستور را با موضوع «محور مقاومت» انجام داد. پس از این نطق نمایندگان مجلس شعار‌های «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» سر دادند. اما باز هم صحن مجلس به حاشیه کشیده شد.

کلاف سردرگم انتخابات شورا‌ها

اینطور به نظر می‌رسد که مجلس در اصلاح قانون انتخابات شورا‌ها دور باطل می‌زند و نمی‌خواهد از این گردونه پوچ بیرون بیاید و مصوبه مجلس یازدهم را بپذیرد. شورای نگهبان با افزایش ۶ ماهه فعالیت شورا‌های شهر و روستا مخالفت کرد؛ آن‌هم به دلیل خللی که در بودجه شهر‌ها به وجود می‌آید. با این حال بخشی از نمایندگان مجلس به اصرار خود در راستای ادامه فعالیت این دوره از شورا‌های شهر و روستا تلاش می‌کنند و نمی‌خواهند به قانون مصوب مجلس یازدهم تن دهند.

آنطور که محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها اعلام کرده این کمیسیون روز شنبه جلسه‌ای برگزار کرده تا ایرادات و ابهامات شورای نگهبان درباره طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا را بررسی کنند: «از جمله مواد بررسی‌شده، موضوع تعویق ۶ ماهه انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا بود که مورد ابهام شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت بر سیاست‌های کلی نظام قرار گرفته است. در این نشست بعد از ارائه پیشنهادات نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت بر سیاست‌های کلی نظام، مقرر شد که انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا با یک سال تعویق در سال ۱۴۰۵ برگزار شود تا مشکلات مطرح‌شده، مرتفع شود.»

او افزود: «در این نشست، عضو شورای نگهبان، نمایندگانی از وزارت کشور، کارشناسان دستگاه‌های اجرایی و مرکز پژوهش‌های مجلس حضور داشتند.» این در حالی است که افزایش یک‌ساله به عمر شورا‌های شهر و روستا پیش از این در مجلس مورد استقبال قرار نگرفته بود. تمدید یک‌ساله دوره ششم شورا‌های شهر و روستا و برگزاری انتخابات در خرداد ۱۴۰۵ روز هفتم بهمن مورد بررسی قرار گرفت و با ۱۱۷ رأی موافق و ۱۲۴ رأی مخالف این پیشنهاد رای لازم را نیاورد.

به نظر می‌رسد مجلس شهرداری‌های سراسر کشور (شهر‌ها و روستاها) را قربانی انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در ۵ حوزه انتخابیه کرده است و حاضر نیست به ریسمان مصوبه مجلس یازدهم چنگ بزند.

گفتنی است شورای نگهبان مصوبه مجلس مبنی بر «تعویق ۶ ماهه انتخابات شوراها» را رد کرده بود و صادق آملی‌لاریجانی، رئیس هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز طی نامه‌ای به شورای نگهبان تعویق انتخابات شورا‌های شهر و روستا را خلاف اصول سیاست‌های کلی نظام دانسته و خواستار برگزاری انتخابات در موعد مقرر (خرداد ۱۴۰۴) شده بود.

ادعای جنجالی درباره استیضاح

سخنان حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده شاهین‌شهر در جلسه علنی، مجلس را به تنش کشید. او گفت: «این روز‌ها تماس‌های زیادی با ما و همکاران می‌گیرند. باید از دقت و بصیرت نمایندگان دوره دوازدهم تشکر کنیم. وقتی رئیس سازمانی نزدیک به ۷۵ نفر از نمایندگان را دعوت می‌کند و تنها تعداد کمی از آنها، به اندازه انگشتان یک دست، شرکت می‌کنند، این موضوع قابل تأمل است. همان کسانی که شرکت کردند نیز هدیه‌های دریافتی را به دستگاه‌های نظارتی ارائه کردند.»

او افزود: «معاونین بانک‌ها و بانک مرکزی و بعضاً استانداران تماس می‌گیرند و به همکاران ما فشار می‌آورند که از استیضاح وزیر اقتصاد صرف‌نظر کنند. در حال حاضر، تعداد امضا‌ها به ۱۰۲ امضاء رسیده و برخی اعلام کرده‌اند که حتی روز استیضاح رأی خود را منتشر خواهند کرد.»

مهرداد لاهوتی در واکنش به این صحبت براساس ماده ۲۰ آیین‌نامه داخلی مجلس گفت: «آقای رئیس! مسئولیت اداره جلسه را متوجه جنابعالی می‌دانم. استیضاح حق طبیعی نمایندگان است و امر طبیعی بوده نه در این مجلس بلکه در همه مجالس گذشته هم اتفاق افتاده است. اینجا نگاه متفاوتی وجود دارد. آقای حاجی‌دلیگانی حق داشت به شما بگوید که استیضاح ما را مطرح کنید و ما هم محکم ایستاده‌ایم، اما نباید به نمایندگان توهین کنند، حق نداشت توهین کند. این توهین به قوه مقننه است. شما باید تذکر می‌دادید و باید از نمایندگان عذرخواهی کند.»

حاجی‌بابایی در پاسخ به تذکر لاهوتی تاکید کرد: «شأن مجلس و جایگاه مجلس کاملاً مشخص است؛ استیضاحی در مجلس مطرح شده است. شما دیدید هفته گذشته بعد از قرائت قرآن برای اینکه شائبه به وجود نیاید طرح استیضاح وزیر اقتصاد اعلام وصول شد و سر وقت قانونی این کار انجام شد، یکشنبه هفته آینده هم استیضاح مطرح می‌شود.»

او افزود: «من خواهش می‌کنم حرف‌ها و حدیث‌هایی که بیرون از مجلس در فضای مجازی و جا‌های گوناگون گفته می‌شود در صحن مجلس بیان نشود، همه شما، چه آنهایی که موافق و چه آنهایی که مخالف هستند بر اساس یک تکلیف کار را دنبال می‌کنند. هیئت‌رئیسه هم دنبال این است که بدون سرسوزن، سوگیری یا تعصب خاصی آیین‌نامه داخلی را اجرا کند. اینجا حرف‌ها، عاقلانه و عالمانه زده می‌شود و نمایندگان با خدای خود ارتباط دارند آن لحظه آخر کسی که رای مثبت یا منفی می‌دهد بدانند که فقط نماینده از رای خود با خبر است.».

اما منتقدان استیضاح وزیر بر این عقیده‌اند که موضوع «هدیه به نمایندگان» مطرح شده تا مجلس تحت فشار قرار گرفته تا استیضاح رای آورده و وزیر برکنار شود.


برچسب‌ها: 
استیضاح, انتخابات شوراها
منبع خبر: