مقصر فاجعه فرونشست زمین در اصفهان کیست؟

کد خبر: 
۱۰۹۱۷

مقصر فاجعه فرونشست زمین در اصفهان کیست؟

يكشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ ۱۶:۳۰

گوی خبر-  اصفهان همچنان نگین درخشان گردشگری ایران مانده است. اگرچه دچار خط و خش شده و بخش‌های از این نگین شکسته و خاک گرفته است.

همین چند روز قبل بود که کاشی‌های مسجد جامع نطنز با پتک و چکش از آن جدا شدند و به سرقت رفتند. اتفاقی که بسیار عجیب بود و در این سال‌ها سابقه نداشت که سارقان کاشی‌ها گوشه‌ای از یک مسجد تاریخی را بتراشند و با خود ببرند.

امیر کرم زاده مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان به وجود ضعف و مشکلات در سیستم مدیریتی میراث فرهنگی اصفهان اشاره دارد.

او می‌گوید: اینطور نیست که ضعف و مشکل نباشد و ما هم ادعایی در اینباره نداریم. اما در حد توان و امکانات خود برای رسیدن به اهداف اصفهان تلاش می‌کنیم.

اصفهان هنوز هم به رغم آن که شفافیت رنگین کاشی‌های فیروزه‌ای بنا‌های میدان تاریخی و جهانی نقش جهان خود را از دست داده است، همچنان یکی از لوکس‌ترین مقاصد گردشگری ایران است.

امیر کرم زاده مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به اینکه رخداد فرونشست در این شهر اتفاق افتاده است، عامل اصلی این پدیده را نه مدیریت که مخاطرات طبیعی می‌داند.

او می‌گوید: مقصر فرونشست در اصفهان استاندار و نماینده و مدیران این شهر نیستند. مثل این که بگویید فلان جا زلزله آمده است. خب وقوع این پدیده در اختیار مدیران ملی و استانی اصفهان نیست.

کرم زاده همچنین با اشاره به بلایای طبیعی رخ داده در کشور به ویژه در حوزه آثار تاریخی گفت: نطنز از جمله شهر‌هایی بود که همین چند روز قبل با دستبرد مواجه شد و البته مخاطرات مرتبط با سیل و زلزله نیز از دست مدیران خارج هستند.

او با تاکید بر اینکه مهاجمان به مسجد تاریخی نطنز در عرض چند دقیقه با استفاده از نردبان و در خیابان اصلی شهر کاشی‌ها و بخش سردر این مسجد تاریخی را تخریب و با خود بردند، گفت: اینها اتفاقاتی است که می‌افتد و ما هم پیگیری می‌کنیم و اینگونه نیست که بگوییم هیچ سرقتی اتفاق نمی‌افتد. این موارد بخش کوچکی از مسایل استان اصفهان است که با پیشگیری در کشور بتوان از شدت تخریب آثار تاریخی جلوگیری کرد.

امیر کرم زاده همچنین با اعلام این که نصب دوربین‌های امنیتی نقش مهمی در جلوگیری از تخریب و سرقت اشیای تاریخی دارند، گفت: نصب دوربین‌ها در جلوگیری از تخریب آثار تاریخی مهم است، اما در نهایت ممکن است با وجود دوربین و کشیک در آثار و محوطه‌های تاریخی باز هم عده‌ای برای حفاری و آسیب زدن به آثار اقدام و حتی حضور آن‌ها در بازار هم تشخیص‌ها ست که ه سایز دل شأن غیرازاینکه نصب دوربین داشته باشید و کشیک داشته باشید.

او گفت: آن کسی که بخواهد یک اثر تاریخی ساخت ایران را تخریب کند می‌داند نیروی کشیک اثر چه زمان در کنار آن مستقر می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان با اعلام این مطلب که از تمام میراث فرهنگی فارس تنها دو نگهبان یگان حفاظت میراث فرهنگی پایش می‌کنند، گفت: میراث فرهنگی استان فارس تاکید کرد: در تمام شهرستان قزوین دونفر یگان حفاظت در شهرستان نطنز دارم مگر می‌شود از نطنز مراقبت کرد؟ کل نطنز آثار و تپه و محوطه تاریخی است مگر می‌شود از این همه آثار با این تعداد نیرو مراقبت و رسیدگی کرد؟

او گفت: برخی از همکاران من در پایین‌ترین سطح دستمزد مشغول تلاش برای حفظ آثار فرهنگی استان فارس هستند و با این حال قطعا مقام قضایی و یگان حفاظت میراث فرهنگی پیگیری‌های لازم را برای شناسایی تخریب کنندگان مسجد جامع نطنز انجام می‌دهند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان اعلام کرد: دستور مرمت مسجد جامع نطنز به سرعت صادر شده تا عارضه ایجاد شده بر این اثر ملی و تا یخی کشور برطرف شود.

امیر کرم زاده درباره برنامه نوروزی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در ایام نوروز برای رصد و پایش آثار تاریخی این استان گفت: در ایام نوروز با توجه به حجم مسافران نوروزی بنا‌های تاریخی اصفهان به‌طور کامل پایش و کنترل می‌شوند. به عنوان مثال کسانی که قرار است از عالی قاپو بازدید کنند در قالب گروه‌های کوچک ۲۰۰ و ۳۰۰ نفری وارد این بنا می‌شوند و از آن بازدید می‌کنند تا آسیب‌ها به بنا‌های تاریخی با ورود بالای گردشگران و بازدید کنندگان به حداقل برسد.

امیر کرم زاده با اعلام این که اعتبارات ملی هنوز به اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان ابلاغ نشده، گفت: در کل ۱۳ درصد بودجه ابلاغ شده که با توجه به مشکلات موجود در کشور و رسالت اداره میراث برای انجام ماموریت‌های حفاظتی از آثار فرهنگی این استان با ایده برای پیج‌ها ارایه شده آماده می‌شود، اعلام کرد که هم در کشور مشکل وجود دارد و هم اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان برای انجام رسالت‌ها و ماموریت‌های خود نیاز به بودجه داریم.

او افزود: قانونگذار یکسری دستگاه‌ها را مکلف به انجام به هنگام تعهدات دستگاه‌ها در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرده است.

مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان تاکید کرد: هنوز متوجه نشده‌ام چرا باید برای برخی بنا‌ها که مدیریت شان در اختیار مالک خصوصی است یا مسجد و کاروانسرایی که مالک آن اوقاف است چرا یقه میراث فرهنگی را می‌گیرند؟

او افزود: هزاران شکایت از اوقاف به مرجع قضایی ارسال کرده‌ام که متاسفانه هیچ نتیجه‌ای نگرفتم.

کرم زاده تاکید کرد: بنا‌های زیادی رها شده است که مالک شخصی دارند و رها شده است و باز دوباره می‌آیند یقه میراث فرهنگی را می‌گیرند ما با این عده و عده و با این بودجه چه کاری می‌توانیم بکنیم اینکه مالک یک بنا، اثری را رها می‌کند چه اوقاف باشد چه دخانیات باشد چه دستگاه‌های دیگر. خواهش من این است که رسانه‌ها اول به مالک بنا زنگ بزنند بگویند مالک محترم بنای تاریخی چرا رهایش کردید ما برای بنا‌های اوقاف سالیان سال مرمت می‌کنیم پول می‌گذاریم و یکباره می‌دهد اجاره! که ما با نحوه اجاره دادن آنها هم مشکل داریم.

کرم زاده تصریح کرد: ۲۲ هزار بنای واجد ارزش تاریخی در اصفهان وجود دارد که باید از آن‌ها حفاظت شود.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان اعلام کرد: تمام پرسنل یگان حفاظت میراث فرهنگی استان اصفهان ۷۰ نفر است. در حالی که وسعت فقط بازار اصفهان ۸ کیلومتر است و ۲ هزار هکتار بافت تاریخی فقط در شهر اصفهان وجود دارد و نمی‌دانیم در این شرایط چطور می‌توان از نگهداری چنین بافت‌های بزرگی بازدید کرد؟


برچسب‌ها: 
فرونشست زمین
منبع خبر: