گوی خبر-امیرعباس قدرتی اظهار کرد: یکی از حمایتهای سازمان تامین اجتماعی، پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمهشدگانی است که بدون میل و اراده، بیکار شده و آماده به کار هستند. هدف از پرداخت مقرری بیمه بیکاری، جبران بخشی از زیانهای وارده به کارگران بابت بیکاری غیرارادای و ناخواسته است.
وی افزود: تعریف «بیکار» از نظر قانون بیمه بیکاری، بیمهشدهای است که بدون میل و اراده، بیکار شده و آماده به کار باشد. مطابق ماده یک قانون بیمه بیکاری، کلیه بیمهشدگانی که مشمول قانون تامین اجتماعی و تابع قانون کار باشند (به استثناء بازنشستگان، ازکارافتادگان کلی، بیمهشدگان اختیاری و صاحبان حرف و مشاغل آزاد و اتباع خارجی) میتوانند از مزایای قانون بیمه بیکاری برخوردار شوند، مشروط بر آنکه حداقل ۶ ماه سابقه اشتغال و پرداخت حق بیمه داشته باشند و حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ بیکاری، مراتب بیکاری خود را اعلام کنند. برای دریافت بیمه بیکاری نیازی به مراجعه حضوری نیست و متقاضیان میتوانند به سامانه جامع روابط کار به نشانی prkar.mcls.gov.ir مراجعه و مراحل ثبتنام بیمه بیکاری را انجام دهند.
رئیس اداره بیمه بیکاری و تعهدات کوتاهمدت سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به مدت و میزان مقرری پرداختی، بیان کرد: در قانون بیمه بیکاری، محدودیت دفعات برای استفاده از بیمه بیکاری تعیین نشده و کل سابقه بیمه کارگری و مدت استفاده قبلی از بیمه بیکاری ملاک است. مطابق ماده ۷ قانون بیمه بیکاری، مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری با توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه و وضعیت تجرد، تاهل یا تکفل بیمه شده تعیین میشود. بر این اساس جمع مدت پرداخت مقرری برای مجردین حداقل ۶ ماه و حداکثر ۳۶ ماه و برای متاهلین یا متکفلین حداقل ۱۲ ماه و حداکثر ۵۰ ماه است.
به گفته قدرتی، میزان مقرری بیمهشده مجرد معادل ۵۵ درصد متوسط مزد یا حقوق وی ظرف ۹۰ روز قبل از بیکاری است که به مقرری بیمهشده متاهل یا متکفل به ازای هر یک از افراد تحت تکفل (حداکثر تا ۴ نفر) ۱۰ درصد حداقل دستمزد زمان بیکاری افزوده میشود. در هر حال مقرری پرداختی نباید از حداقل دستمزد کمتر و از ۸۰ درصد متوسط مزد یا حقوق وی بیشتر باشد.
وی تصریح کرد: مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری جزء سوابق پرداخت حقبیمه بیمهشده از نظر بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت محسوب میشود. ضمن اینکه مقرریبگیر و عائله تحت تکفل وی در دوره دریافت مقرری میتوانند از حمایتهای درمانی سازمان تامین اجتماعی بهرهمند شوند.
رئیس اداره بیمه بیکاری و تعهدات کوتاهمدت سازمان تأمین اجتماعی در ادامه نیز به ارائه آماری از تعداد مقرریبگیران پرداخت و یادآور شد: در اسفندماه سال ۱۴۰۲ برابر با ۱۴۵ هزار و ۵۷۱ نفر از مقرری بیمه بیکاری استفاده کردهاند که باتوجه به تدابیر اتخاذ شده از جمله برگزاری دورههای آموزش فنی و حرفهای متناسب با نیاز بازار کار و فراهم کردن زمینه اشتغال مجدد مقرری بگیران از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعداد مقرریبگیران نه تنها افزایش نداشته بلکه در شهریورماه سال ۱۴۰۳ به ۱۴۲ هزار و ۹۰۰ نفر کاهش یافته است.
-------------------------------------------------------------