۱۵ تیر ۱۴۰۴ :: ۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۵ :: ۱۱ محرم ۱۴۴۷
گوی خبر- صدیقه عبیاسی نیک/ خبرنگار: در ابتدای جلسه، دکتر سیامک طهماسبی، رئیس اداره مشاوره و سلامت روان وزارت بهداشت، ضمن خوشامدگویی به حاضران، بر اهمیت واحدهای فرهنگی و تربیتبدنی در دانشگاهها و نقش آنها در ارتقای سلامت روان دانشجویان تأکید کرد. وی با اشاره به طرح ملی سیمای زندگی دانشجویان، این پژوهش را اقدامی ملی در جهت بررسی سبک زندگی دانشجویان دانست و اظهار داشت که نتایج آن میتواند در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای مربوط به جوانان و دانشجویان علوم پزشکی راهگشا باشد.
جزئیات طرح ملی سیمای زندگی دانشجویان
به گزارش گوی خبر، دکتر طهماسبی در ادامه، به تشریح ابعاد مختلف این پژوهش پرداخت و بیان کرد که در این طرح، اطلاعات مربوط به برنامهها و فعالیتهای دانشجویان، وضعیت تحصیلی، نگرشها و ارزشهای ملی و دینی، احساسات و هیجانات، نگرانیها، رضایت از زندگی، تابآوری، امید و سرسختی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش که بر اساس پرسشنامهای از جامعه دانشجویی انجام شده، هویت پاسخدهندگان را محرمانه نگه میدارد و نیازی به درج کد ملی، شماره دانشجویی یا نام فردی ندارد.
رئیس اداره مشاوره و سلامت روان وزارت بهداشت اعلام کرد که در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲، حدود ۱۱ هزار دانشجو در این پژوهش ملی شرکت کردند که ۳۸ درصد مردان و ۶۲ درصد زنان بودند. او همچنین خاطرنشان کرد که نتایج این پژوهش در تیرماه ۱۴۰۳ ارزیابی شد و در قالب جداول آماری مستندسازی گردید.
یافتههای پژوهش
فعالیت بدنی: ۴۰.۳ درصد دانشجویان، یک تا دو روز در هفته فعالیت بدنی دارند.
سلامت عمومی: ۸۲.۲ درصد دانشجویان سالم هستند، در حالی که ۶ درصد به علت بیماری دارو مصرف میکنند.
اوقات فراغت: ۳۲ درصد دانشجویان بیش از ۴ ساعت در روز از فضای مجازی استفاده میکنند، ۵۲.۷ درصد بین ۲ تا ۴ ساعت و ۱۲ درصد کمتر از یک ساعت.
علاقه به رشته تحصیلی: ۲۷.۸ درصد از دانشجویان علاقهای به رشته خود ندارند، ۳۲.۹ درصد علاقه کمی دارند و تنها ۱.۵ درصد علاقه بسیار زیادی دارند.
ارتباط با خانواده: ۷۸.۲ درصد دانشجویان از ارتباط با اعضای خانواده خود ابراز رضایت کردهاند.
احساس امنیت در دانشگاه: دوسوم دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی را محیطی امن میدانند، در حالی که یکسوم احساس امنیت کافی ندارند.
نگرش معنوی: ۵۱.۹ درصد از دانشجویان معتقدند اعتقادات مذهبی آنها را در برابر مشکلات زندگی صبورتر کرده است، و ۳۰.۳ درصد باور دارند که توصیههای دینی باعث مدارا و چشمپوشی از خطاهای دیگران در روابط بینفردی آنها شده است.
مهاجرت: ۲۳ درصد دانشجویان تمایل به مهاجرت دارند، در حالی که ۱۱ درصد زندگی در ایران را ترجیح میدهند. نیمی از دانشجویان به ایرانی بودن خود افتخار میکنند و ۸۰ درصد به جایگاه فرهنگی و تمدنی ایران اذعان دارند.
اهمیت نتایج و تأثیر آن بر سیاستگذاریها
دکتر طهماسبی تأکید کرد که این پژوهش یکی از ابزارهای مهم برای تصمیمگیریهای مبتنی بر شواهد است. وی افزود: «بدون تحلیل دقیق این دادهها، تصمیمگیریها ممکن است شخصی و بدون شناخت واقعی از نیازها و دغدغههای دانشجویان باشد.»
وی همچنین بر لزوم اجرای برنامههای فرهنگی و ورزشی دانشگاهها بر اساس نیازهای واقعی دانشجویان تأکید کرد و گفت: «در شورای فرهنگی، هنگام ارائه برنامهها باید نیاز مخاطبان در اولویت باشد. متأسفانه هنوز این اصل بهطور کامل محقق نشده است.»
جمعبندی نشست
در ادامه این نشست، مدیران فرهنگی و تربیتبدنی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور، چالشها، فرصتها و تهدیدهای موجود در این حوزه را بررسی کرده و نقطهنظرات خود را درباره برنامههای فرهنگی و ورزشی دانشجویان ارائه دادند.