معیشت کارگران بحرانی است

کد خبر: 
۷۵۷۴

معیشت کارگران بحرانی است

 

گوی خبر-ماه هاست که کارگران منتظرند تا شاید دستی از غیب برون آید و برای بهبود وضعیت معیشت آنها کاری بکند. انتظاری که حالا کم کم زیر سایه ناامیدی و بی توجهی مدفون می‌شود. هر چند که بی توجهی دولت سیزدهم به معاش کارگران و عدم اجرای قوانین باعث شد تا کارگران هر روز بیشتر از روز قبل دچار مشکل شده و زیر بار تورم قامت خم کنند. اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم و انتخاب وزیر کاری که انتظار می‌رفت بیش از دیگران دغدغه معاش کارگران را داشته باشد امید‌ها یک بار دیگر در دل کارگران جوانه زد که شاید وزیر جدید به محض نشستن بر کرسی وزارت رفاه و امور اجتماعی برای ترمیم دستمزد کارگران جلسه‌ای ترتیب داده و جلسه ناتمام اسفند ماه ۱۴۰۲ را به نتیجه برساند. اما حالا با گذشت بیش از ۳ ماه از روی کار آمدن دولت جدید و بی توجهی وزیر رفاه به مساله دستمزد کارگران تمام آن امید‌ها ناامید شد.

وزیر کار حتی یک جلسه هم با نمایندگان کارگران برگزار نکرده است

علی خدایی گفت: از زمان انتخاب وزیر کار جدید بیش از دو ماه می‌گذرد. علیرغم اینکه نمایندگان دولت، نمایندگان کارگران و کارفرمایانِ شورایعالی کار معرفی شده‌اند، آقای وزیر حتی یک دیدار با اعضای شورایعالی کار نداشته است.

در آخرین روز از مردادماه، احمد میدری با رای حداکثری نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت چهاردهم انتخاب شد. اکنون بیش از دو ماه و نیم از این انتصاب گذشته است، اما مجموعه وزارت کار هیچ اقدامی در جهت برگزاری نشست‌های سه‌جانبه صورت نداده است. اصلاح دستمزدی که بدون امضای نمایندگان کارگری برای سال جاری به تصویب رسیده، یک مطالبه جدی‌ست، اما از آن مهم‌تر، احترام به سه‌جانبه‌گرایی‌ست.

«علی خدایی» فعال کارگری و نایب رئیس کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار کشور معتقد است که دولت فعلی در تعامل با کارگران و تشکل‌های کارگری به همان مسیر دولت‌های قبلی می‌رود و سه‌جانبه‌گرایی محلی از اعراب ندارد

انتظارات کارگران تا امروز بر آورده نشده است

او تصریح کرد: فعالان کارگری بعد از اتفاقاتی که برای رئیس جمهور فقید افتاد، پیگیری‌ها را به موقتاً متوقف کردند تا تکلیف عمومی کشور مشخص شود و ببینیم با چه افرادی طرف مذاکره هستیم منتها بعد از تغییراتی که در وزارت کار رخ داد، انتظاراتی داشتیم که متاسفانه این انتظارات تا امروز برآورده نشده است.

خدایی ادامه داد: کندی وزارت کار برای تعیین تکلیف نهاد‌های مختلف زیرمجموعه و عدم پایبندی به سه‌جانبه‌گرایی و مشارکت اجتماعی، ناراحت‌کننده و بحث برانگیز است. براساس متن صریح قانون کار، دولت موظف است حداقل ماهی یکبار نشست‌های شورایعالی کار را برگزار کند. بایستی جلسات شورا به صورت مرتب برگزار شود تا باب مذاکره اجتماعی گشوده شود.

او با بیان اینکه از زمان انتخاب آقای میدری به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حتی یک نشست سه‌جانبه برگزار نشده؛ افزود: از زمان انتخاب ایشان بیش از دو ماه می‌گذرد. علیرغم اینکه نمایندگان دولت، نمایندگان کارگران و کارفرمایانِ شورایعالی کار معرفی شده‌اند، آقای وزیر حتی یک دیدار با اعضای شورایعالی کار نداشته است. این تعللی که در جریان است به این معناست که متاسفانه این دولت هم به همان مسیر گذشتگان می‌رود.

به گفته این فعال کارگری، این رفتار قطعاً مورد اعتراض تشکل‌های کارگری واقع خواهد شد؛ فعالان کارگری به تعلل و اهمال وزیر کار و مدیران زیرمجموعه‌ی ایشان اعتراض خواهند کرد.

خدایی اضافه کرد: امیدواریم آقای میدری با توجه به انتظاراتی که از ایشان می‌رفت، به گونه‌ی دیگری عمل کنند؛ در دوران وزیر قبلی، نارضایتی‌های بسیار وجود داشت، آشفتگی بر عرصه روابط کار کشور حاکم بود و کارگران به درستی به عملکرد وزارت خانه و مشخصاً حوزه معاونت روابط کار معترض بودند. انتظار داشتیم اولین حوزه‌ای که وزیر کار جدید در آن دست به اصلاحات می‌زند، روابط کار و ساختار شورایعالی کار باشد، اما متاسفانه در مدت دو ماه و نیم، عملکردی از ایشان ندیدیم.

به گفته او، هم معاونت اسبق روابط کار کماکان به کار خود ادامه می‌دهد، هم بی‌توجهی به خواسته‌های کارگران تداوم دارد و هم عدم برگزاری جلسات شورایعالی کار، علیرغم حاد شدن مشکلات معیشتی کارگران آزاردهنده است.

عضو کارگری شورایعالی کار در تحلیل وضعیت میعشتی کارگران کشور گفت: در ماه‌های اخیر وضع معاش کارگران به سمت بحران بیشتر پیش رفته؛ امروز این بحران به مرحله‌ای بغرنج رسیده؛ حتی اگر متر و معیار را زمان آغاز به کار دولت چهاردهم قرار دهیم، می‌بینیم در این دوره وضعیت معیشتی کارگران بازهم به سیر نزولی خود ادامه داده و به وضعیتِ واقعاً بغرنج بدل شده. در همین دوره کوتاه، همین دو سه ماه اخیر، وضع معاش بدتر از قبل شده است.

خدایی تاکید کرد: در چنین شرایطی، انتظار داریم هرچه زودتر نشست‌های شورایعالی کار برگزار شده، باب مذاکرات باز شود و بتوانیم روی مشکلات موجود تمرکز بکنیم؛ هیچ راه دیگری نداریم.

تمرکز وزیر کار بر روی مسایل رفاهی است تا مشکلات کارگران

«وزیر کار جدید بیشتر روی مسائل رفاهی تمرکز کرده است» خدایی با بیان این مطلب تصریح کرد: تلاش وزیر کار برای حمایت از کارگران معدنجو مورد تقدیر است؛ ایشان ظاهراً در حال کمک به خانواده کارگران متوفی و مصدوم معدن طبس است که اقدام مثبتی‌ست، اما اینکه آقای وزیر این دست کار‌ها را به زیردستان محول نمی‌کنند و تمام وقت خود را برای مسائل خُرد رفاهی می‌گذارند، جای انتقاد دارند؛ مسائل کارگران باید در سطح کلان و در عرصه روابط کار با به رسمیت شناختنِ حقِ چانه‌زنی و مشارکت اجتماعی حل و فصل شود.

او با هشدار نسبت به بحرانی شدن معیشت کارگران در ماه‌های باقیمانده از سال جاری و همینطور سال آینده؛ گفت: ظاهراً وزیر کار نسبت به این مسئله بی‌اعتناست؛ در اظهارات ایشان بار‌ها بر لزوم افزایش دستمزد کارگران معدن کشور تاکید شده و این در حالیست که تنها مرجع تصمیم گیری در مورد دستمزد کارگران، نهاد سه‌جانبه‌ی شورایعالی کار است که اراده‌ای برای برگزاری نشست‌های آن نیست؛ باید پرسید آیا آقای وزیر، راه دیگری برای افزایش سطح دستمزد‌ها سراغ دارند؟ آیا نهادی بالاتر از شورایعالی کار برای تصمیم‌سازی در مورد دستمزد وجود دارد؟ آقای وزیر با چه کسانی جلسه برگزار می‌کند و راجع به این دست مسائل به بحث می‌نشیند؟!

سکوت جامعه کارگری به معنای رضایت نیست

خدایی ادامه داد: و بازهم باید پرسید چرا نشست‌های شورایعالی کار را تشکیل نمی‌دهند؛ وزیر کار و مدیران این وزارتخانه باید بدانند سکوت جامعه کارگری به معنای رضایت نیست. کارگران به دلیل مناعت طبع و درک عمیق از شرایط کشور، به دولت جدید زمان دادند تا ببینند چه چیزی از آستین این دولت بیرون می‌آید و اولویت‌های اجرایی‌شان چیست؛ اما حالا که انتظارات برآورده نشده و زمان به اندازه کافی سپری شده، دیگر وقت اعتراض است؛ آقای میدری به اندازه کافی زمان داشته‌اند که وعده‌های خود را عملی کنند؛ الان زمان مطالبه‌گریِ ما فرا رسیده است.

این فعال کارگری در پایان گفت: امیدواریم ایشان موجب نشوند مذاکرات مزدی با ادبیات تند آغاز شود. متاسفانه تعلل و بی‌توجهی ایشان موجب می‌شود گفتگو‌های اجتماعی با ادبیات تند آغاز شود. ما این تجربه را قبلاً هم داشته‌ایم؛ معمولاً وقتی دولت به مطالبات کارگران بی‌توجهی می‌کند، فعالان کارگری مجبور می‌شوند از ادبیات دیگری استفاده کنند تا دولت را پای میز مذاکره بکشانند و در این حالت، مذاکرات اساساً با چالش آغاز می‌شود. توقع داریم آقای میدری به وظایف قانونی خود عمل کند، چون نمی‌خواهیم این تجربه دوباره امسال تکرار شود./ ایلنا 

برچسب‌ها: 
معیشت کارگران

-------------------------------------------------------------

مقاله

یادداشت

گزارش