ماجرای حمله خرس در جاده چالوس چه بود؟
ماجرای حمله خرس در جاده چالوس چه بود؟
گوی خبر- این خرس در جاده برای ادامه مسیر دچار کلافگی و سردرگمی شده بود و اگرچه برابر گزارشها این حیوان حمایت شده به یک خودروی سواری هم حمله ور شده و پس از رفتن به روی خودروی و سقف آن خسارتی به آن وارد کرد، اما با خلوت شدن محیط از این مکان گذر کرد.
این خرس در جاده برای ادامه مسیر دچار کلافگی و سردرگمی شده بود و اگرچه برابر گزارشها این حیوان حمایت شده به یک خودروی سواری هم حمله ور شده و پس از رفتن به روی خودروی و سقف آن خسارتی به آن وارد کرد، اما با خلوت شدن محیط از این مکان گذر کرد.
بنابر روایت ایرنا، در این پیوند کوروس ربیعی روز شنبه افزود: موضوع حمله خرس به خودرو در جاده چالوس روز گذشته به این نهاد گزارش شد و مشاهدات بیانگر آن بود که حیوان علائمی از بیماری و آسیب نداشته است.
وی ادامه داد: خوشبختانه واقعهای که رخ داد منجر به بروز اتفاق ناگوار برای مردم منطقه نشد و حیوان با تیراندازی هوایی محل را ترک کرد.
خرس قهوهای یکی از گوشتخوارانی است که تلاشهای حفاظتی و پژوهشی گستردهای در در سرتاسر حوزه انتشار این گونه در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی اروپا، آسیا و آمریکای شمالی به آن اختصاص یافته است. با این حال، این گونه در محدوده قفقاز و خاورمیانه به شدت کمتر از سایر بخشهای محدوده پراکنش خود مورد بررسی قرار گرفته است.
اشکان اشعریون، کارشناس خرسهای سیاه و قهوهای گفت: مشاهده خرسهای قهوهای در این فصل از سال دو دلیل عمده دارد: تغییر اقلیم و نزدیکشدن انسان به زیستگاهها. متابولیسم خرسها در یک چرخه طبیعی با شروع فصل سرما افزایش مییابد و آنها برای بدست آوردن چربی برای فصل زمستان نیاز به منابع غذایی زیادی دارند. حتی خرسهای ماده در حالت خواب و بیدار بچههای خود را نارس به دنیا میآورند و شیر میدهند (اصطلاح خواب زمستانی برای وضعیت خرسها دقیق نیست). در ابتدای پاییز امسال، درست در شروع فصل پرخوری خرسها، با کاهش دمای ناگهانی روبرو شدیم و این باعث کمبود غذا در ارتفاعات شد. خرسها همه چیز خوارند ولی بیشتر گیاهخوار است و سرمای ناگهانی غذای خرسها را از بین میبرد. از سوی دیگر حضور انسان در زیستگاه خرسها زیاد و همراه با تخریب شده است. در نتیجه این دو عامل مشاهده خرس در نزدیکی زیستگاههای انسانی زیاد شده است.
خرسها بینایی به شدت ضعیفی دارند ولی بویایی و شنوایی قوی دارند. بویایی خرسها چند برابر بیشتر از سگ هاست به همین دلیل خیلی وقتها خطر را نمیبیند. اولین کار در مواجهه با خرس قهوهایی سروصدا کردن با هدف دور کردن خرس است، توصیه نمیکنم از جلوی خرس فرار کنید. چون قطعا سرعت خرسها بیشتر از انسان است. یک خرس میتواند با سرعت ۷۰ کیلومتر در ساعت بدود، اتفاقا در سربالاییها، چون به دلیل فیزیک بدنش در این کار حرفهاییتر است. بالای درخت هم نروید، چون از آن هم بالا میرود. در کشورهایی که خرس قهوهایی زیاد است از اسپری مخصوص دفع کردن خرس استفاده میشود.
خرسهای ایران در صورت مواجهه با انسان فرار میکند مگر اینکه یک: همراه با تولههایش باشد؛ از آنجایی که خرسهای نر به دنبال از بین بردن تولهها هستند، هر گونه نزدیک شدن به تولهها منجر به رفتار حفاظتی و حمله خرس مادر میشود. دو: در فصل سرما که خرسها در حالت هایپرنت یا خواب و بیدار هستند، بسیار وحشی و خشن میشوند. عین آدمی که از خواب بیدارش کرده باشید حال و حوصله ندارد. سه: غافلگیر شود و پیش از نزدیک شدن انسان متوجه بوی او نشود. در غیر این صورت خرسهای قهوهایی خیلی کم به انسان نزدیک میشود. تعارض اصلی انسان با حیات وحش بر اثر عدم مدیریت زباله در حاشیه زیستگاههاست. مثلا در خصوص حضور گرگ در حاشیه روستاهای همدان هم دلیل اصلی عدم مدیریت پسماند در روستاهاست. قوطی خالی کنسرو ماهی هم میتواند حیات وحش را به روستا نزدیک کند
جمعیت خرس قهوهای در ایران
درخصوص جمعیت خرس قهوهای در ایران نیز آمار قابل اتکایی وجود ندارد، بطوریکه کارشناسان قدیمی جمعیت خرس قهوهای را ۵۰۰ تا ۲ هزار عدد برای کل کشور میدانند، هرچند که بعید است این آمار منطقی باشد.
-------------------------------------------------------------