۷ خرداد ۱۴۰۴ :: ۲۸ مهٔ ۲۰۲۵ :: ۱ ذیحجهٔ ۱۴۴۶
گوی خبر- محمدرضا علیمرادی گفت: الگوی خیزش گرد و غبار اخیر به خوبی نشان میدهد که مرطوب شدن بستر تالاب هامون سابوری به دنبال ورود سیلاب فراهرود، در کنار عملیات حفاظت و قرق مناطق در خاک ایران، تأثیر زیادی در تثبیت کانونهای گرد و غبار داشته و از شدت بحران در بخشهای غربی تالاب کاسته است. در مقابل، مناطقی، چون شرق شهرستان زهک و شهرستان هیرمند که در نزدیکی هامون پوزک و برینگک قرار دارند، شرایط بسیار سختتری را نسبت به شهرستانهای هامون و نیمروز تجربه کردهاند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان با انتقاد از نبود سازمان حفاظت محیط زیست در کمیساریای آب ایران و افغانستان، اظهار کرد: این سازمان خود یکی از قربانیان اصلی انحراف رود هیرمند و عدم آبگیری تالاب هامون است. در شرایط کنونی، ضرورت حضور فعال سازمان حفاظت محیط زیست در این کمیساریا برای همافزایی در رایزنیها با نهادهای بینالمللی محیط زیستی و حقوق بشری بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
علیمرادی تأکید کرد: وزارت امور خارجه و وزارت نیرو باید دریافت حقآبه ایران را با تمرکز ویژه بر جداسازی حقآبه تالاب هامون از حقآبه شرب و کشاورزی دنبال کنند. نباید فراموش کرد که هوای پاک برای تنفس به اندازه آب آشامیدنی اهمیت دارد. مقامات افغانستان نیز باید درک کنند که همکاری برای تأمین آب مورد نیاز تالاب هامون، نه تنها به سود ساکنان ایران، بلکه برای مردم آن سوی مرز نیز حیاتی است و میتواند امکان زندگی پایدار در مناطق اطراف تالاب را فراهم کند.