نفت ایران

یک اقتصاددان، گفت: صنعت نفت ایران به واسطه فعالیت در بستر دولتی و انحصاری گرفتار عملکرد غیررقابتی شده است.

وابستگی اقتصاد ایران و درآمد‌های ارزی ایران به نفت، یک موضوع ساختاری است. توسعه نیافتن اقتصاد صنعتی و نبود سرمایه‌گذاری در این حوزه، منجر به تمرکز بر خام‌فروشی و تاکید بر صادرات نفت شده است. این در حالی است که نفت منبع بی‌انت‌هایی نیست و یک روز تمام می‌شود.

چین بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است و به طور مداوم از تحریم‌های آمریکا سرپیچی می‌کند. در سال ۲۰۲۴، حدود ۹۱ درصد از صادرات نفت ایران به چین اختصاص داشت که نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. چین بار‌ها اعلام کرده که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا را غیرقانونی می‌داند و به تعاملات اقتصادی خود با ایران ادامه می‌دهد.

در شرایط کنونی، ایالات‌متحده به‌هیچ‌وجه به‌دنبال افزایش قیمت نفت نیست و برخلاف گذشته، سیاست ثبات و آرامش بازار را دنبال می‌کند. افزایش بهای نفت ناشی از کاهش صادرات ایران، به‌ویژه حذف حدود ۲میلیون بشکه نفت از بازار‌های جهانی، مستقیما با سیاست‌های ایالات‌متحده در تضاد است و موجب ایجاد ناپایداری در بازار انرژی خواهدشد

با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به نفت و توسعه نیافتن اقتصاد غیرنفتی، باید به آینده ذخایر نفتی ایران توجه کرد. ایران تقریباً ۱۵۷ میلیارد بشکه ذخایر نفتی دارد. آیا این ذخایر تا ۱۴۹ سال دیگر به اتمام خواهد رسید؟

گوی خبر-ایران به لحاظ دارا بودن ذخایر نفتی، چهارمین کشور جهان است؛ موضوعی که تاکنون وابستگی اقتصاد ایران به نفت را رقم زده است.

وزیر نفت از افزایش تولید نفت گاز در کشور خبر داد و در عین حال گفت که میزان ذخایر سوخت نیروگاهی که دولت چهاردهم تحویل گرفت بسیار کمتر از میزان آن در دوره مشابه سال ۱۴۰۲ است.