مذاکرات هسته ای

 سیاست «نفی مذاکره و گفت‏‌وگو» بین دو کشور معمولاً در سطح جهان طرفداری ندارد و ظاهراً به همین دلیل، دولت ترامپ برای مذاکره با جمهوری اسلامی پیش‌قدم شده است تا از این جهت ایران را طرفِ «لجباز» در ماجرای تنش بین دو کشور نشان دهد و به انزوا بکشاند. این نکته‌‏ای است که رهبری نیز در سخنان روز شنبه خود به آن اشاره کرد. 

انتشار شایعه مسئولیت علی شمخانی در مذاکرات هسته ای به جنجالی رسانه ای تبدیل شد. ماجرا چه بود؟ مسئولیت پرونده هسته ای از دولت خاتمی با چه کسانی و نهادهایی بوده و این مسئولیت در دولت پزشکیان با چه کسی است؟

یک کارشناس ارشد روابط بین الملل گفت: تکیه بی‌جا و بی ضابطه بر روسیه و چین یک اشتباه استراتژیک است. این دو کشور با توجه به چالش‌های زیادی که با آمریکا در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی پیدا می‌کنند راحت از کارت ایران برای چانه‌زنی و گرفتن امتیاز از ترامپ استفاده می‌کنند.

 ایران پیش از این ابراز ناامیدی کرده بود که اروپا از آمریکا مستقل عمل نکرده و نتوانسته تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را طبق وعده داده‌شده در برجام لغو کند. اکنون بعید به نظر می‌رسد که حتی پیش از روی کار آمدن ترامپ بتوان به یک توافق کلی دست یافت، حتی اگر پیشرفت قابل‌توجهی در مذاکرات بین اروپا و ایران در وین در سال ۲۰۲۲ حاصل شده بود، امروز دیگر اوضاع مانند گذشته نیست. 

 

 

مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: «درباره مذاکرات هسته‌ای، ما امیدواریم دیپلماسی هسته‌ای بتواند به‌زودی احیا شود. این موضوع همچنین برای ثبات منطقه سودمند خواهد بود».

گوی خبر-پیتر استانو سخنگوی ارشد امور خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا می‌گوید دیپلماسی بهترین راه برای یافتن راه‌حل‌ها درباره مسائل مهم با ایران است.