جنگ سوریه

 سوریه شرایط خونبار و درهم‌پیچیده‌ای دارد. بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا، با احتساب جدیدترین کشته‌شدگان غیرنظامی علوی، شمار کل قربانیان خشونت‌ها از روز پنجشنبه تاکنون به هزار و ۳۱۱ نفر رسیده است. در این درگیری‌ها ۲۳۱ تن از نیروهای امنیتی و ۲۵۰ از نیروهای مسلح وفادار به بشار اسد نیز کشته شدند. 

قطر  کانون مذاکرات بازیگران سوریه را با هوشیاری از حیاط خلوت روس‌ها (آستانه قزاقستان) به دوحه منتقل کرد (کاری که قبلاً درباره بحران‌های افغانستان و فلسطین هم انجام داده بود و در آن تبحر داشت) تا بدین ترتیب ریش و قیچی دیپلماسی سوریه دست خودش باشد و قابلیت اعمال نفوذ بیشتری بر تصمیم سازان بحران داشته باشد.

فیلم/ لشکرکشی تحریرالشام به طرطوس و لاذقیه

ویدئویی از لشکرکشی تحریرالشام به طرطوس و لاذقیه برای سرکوب معترضان را ببینید. با سقوط دولت مرکزی سوریه و به قدرت رسیدن هیئت تحریر الشام در دمشق، نه تنها مشکلات پیشین این کشور باقی مانده بلکه ناآرامی و هرج و مرج به مسئله جدید سوریه بدل شده است.

Share

سرجمع آنچه را که در سوریه اتفاق افتاد، باید در تک‌حزبی بودن نظام سیاسی، اقتصاد ضعیف و کمبود شدید منابع و دشمنان با انگیزه خارجی دانست.

شکنجه گر به جای زندانی در زندان سوریه چه می‌کرد؟

پس از سقوط اسد و قدرت گرفتن نیرو‌های مخالف در سوریه، در زندان صیدنایا دمشق به روی هزاران زندانی که سال‌ها در آنجا محبوس بودند، باز شد. سیل ویدئو‌ها و عکس‌های زندانیان آن چنان همه شبکه‌های اجتماعی را فرا گرفت که دیگر کمتر کسی به ساختگی بودن آنها فکر می‌کرد.

سقوط بشار اسد

سقوط بشار اسد ضربه‌ای استراتژیک به نفوذ روسیه در خاورمیانه وارد کرده و جایگاه مسکو را در سوریه و منطقه تضعیف کرده است. با این حال، روسیه تلاش می‌کند با حفظ پایگاه‌های کلیدی طرطوس و حمیمیم و مذاکره با حاکمان جدید سوریه، منافع استراتژیک خود را تأمین کند.

 در باب تحولات شام و جرایی‌اش تحلیل‌های بسیاری مطرح است. گروهی براین باورند که متغیر‌های داخلی زمینه‌ساز چنین تغییری شده است. اما همزمان گروهی دیگر ضمن تاکید بر متغیر‌های داخلی براین باورند که عوامل بیرونی، چون فعل و انفعال‌های ترکیه در این زمینه نتیجه بخش بوده است.

سودای جولانی برای سوریه چیست؟

مهم‌ترین چالش الجولانی در مسیر رهبری سوریه، جلب پذیرش از سوی دیگر شورشیان است. او سال‌ها بیشتر با این گروه‌ها درگیر بوده تا با نظام اسد، و همین موضوع می‌تواند مانعی بزرگ در مسیر تحقق آرزو‌های سیاسی‌اش باشد

سقوط بشار اسد در میان بحران‌های داخلی، حمایت‌های متزلزل متحدان و پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی منطقه‌ای، تصویری تازه از پایان یک دوره خونین و آغاز تحولی نامعلوم در خاورمیانه به نمایش گذاشت.

گوی خبر-سقوط ناگهانی بشار اسد سؤالات زیادی درباره تفکر و نقش حامیان او برانگیخت. روسیه که نخستین و مهم‌ترین حامی خارجی حکومت سوریه به شمار می‌رود، نقشی حیاتی در تحولات داشت.

پیدایش هیئت تحریرالشام که نام آن به معنای سازمان آزادی‌بخش شام است، به شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ بازمی‌گردد؛ زمانی که سربازان تحت امر بشار اسد، رئیس‌جمهور وقت سوریه با شدت تمام اعتراضات ضددولتی را سرکوب کردند. با شدت گرفتن جنگ داخلی در سوریه، گروه‌های جهادی و جنگجویان باتجربه‌ای که با بنیانگذاران گروه داعش در ارتباط بودند، از عراق به مناطق شرقی سوریه آمدند و ائتلافی به نام جبهه النصره را برای مبارزه با ارتش سوریه تشکیل دادند.