بحران آب

اگر فردا صبح از خواب بیدار شوید و ببینید که هیچ آبی در لوله‌های خانه جاری نیست، چه می‌کنید؟ شاید این تصویر برای بسیاری از تهرانی‌ها هنوز دور از ذهن باشد، اما بحران آب در این کلان‌شهر چنان جدی شده که چنین سناریویی دیگر یک فرضیه دور از واقعیت نیست.

یک کارشناس گفت: دولت‌های مختلف با حکمرانی غیر اصولی درخصوص آب، شرایط اضطرار و بحران برای مردم ایجاد کرده‌اند. وقتی مردم حس می‌کنند آب منطقه‌شان بدون توجه به وضعیت‌شان منتقل می‌شود، به‌طور عرفی حس بی‌عدالتی پیدا می‌کنند،

مسعود پزشکیان دیروز در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران با اشاره به چالش‌های پیش روی پایتخت، نسبت به ناترازی آب در سال آینده هشدار داد و خواستار مدیریت فوری این مسئله شد.

سال ۱۴۰۴ سال بحران آب و انرژی است. اگرچه در چند سال گذشته نیز در برخی شهر‌های کشور از جمله تهران با کمبود برق و گاز و آب مواجه بوده‌ایم، ولی به نظر می‌رسد تمام بحران‌هایی که تاکنون داشته‌ایم در برابر بحرانی که پیش رو داریم، بیشتر شبیه به شوخی باشد.

کمبود آب در کشور، عمدتاً به سیاست‌های دولت‌ها در زمینه برداشت از آب‌های زیرزمینی و حفر چاه‌های متعدد برای دستیابی به سیاست خودکفایی مرتبط می‌شود. با این اوصاف، آیا می‌توان با برخورد‌های قضایی و پلیسی جلوی بحران آب را گرفت؟

مدیر عامل آبفای استان تهران گفت: در حال حاضر برنامه‌ای برای جیره بندی آب در استان تهران نداریم.

ایران در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک از جهان قرار دارد، اما به‌خلاف تصور عمومی، کم‌آبی ذاتی این سرزمین به‌تنهایی دلیل بحران آب نیست؛ بلکه سوءمدیریت منابع آب، این کشور را با بحران آب روبه‌رو کرده است.

دریای خزر بزرگ‌ترین دریاچه (از نظر حجم آب و مساحت) روی زمین است، از این رو بیشتر به آن دریا گفته می‌شود. آب و هوای دریای خزر از سامانه‌های جوی متاثر می‌شود که بسیار دورتر از دریا تشکیل می‌شوند. همچنین خود دریا و سرزمین‌های اطراف آن در ویژگی‌های آب و هوایی منطقه موثر هستند.

یک فعال محیط زیست می‌گوید: وضعیت آب در سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی بسیار بدتر از وضعیتی است که گفته می‌شود و در سدسازی‌های اخیر افغانستان رد پای شریک بزرگ تجاری ایران هم دیده می‌شود. 

کارشناسان اتاق ایران بر لزوم بازتخصیص آب به بخش‌های حیاتی و اصلاح شیوه‌های بهره‌برداری به‌منظور جلوگیری از بحران‌های آبی و زیست‌محیطی تأکید کردند